Награди Джовани Фалконе 2016 – Благоевград

На 26 октомври т.г. Конфиндустрия България участва в раздаването на Наградите Фалконе, организирани в община Благоевград. Вече традиционно събитие, част от програмата на Сдружението и важен повод да демонстрираме как борбата с организираната престъпност и престъпните организации е мисия, която Конфиндустрия си поставя.

Наградите

Идеята за наградите на името на италианския магистрат Джовани Фалкони датира от 2009г., благодарение на инициативата на Общинския съвет по наркотични вещества на Община Благоевград и в сътрудничество с Посолството на Италия в България в София. Всяка година наградата се присъжда на личности с решителност и отдаденост вършат работата си в служба на колектива, гарантирайки интересите на общността. Носителите на премията са професионалисти, които работят в областта на правораздаването и сигурността, сред които съдии, магистрати и представители на полицията, които успешно участват в борбата с организираната престъпност и в частност с корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу младежи и други престъпни деяния на местно и национално ниво.

2016

На 26 октомври за осма поредна година бяха връчени наградите Джовани Фалконе „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. На официалната церемония, провела се в Община Благоевград присъстваха Посланикът на Италия в България Н.Пр. Стефано Балди, Генералният секретар на фондация „Джовани и Франческа Фалконе“ Леонардо Гуарнота, Генералният секретар на неправителствената организация Европейски градове срещу наркотиците (ECAD), Ерик Лийонмарк, Посланикът на Румъния в София, Н.Пр. Ион Галеа, Почетният консул на Казахстан Митко Солаков и като представители на местното управление – Кметът на Благоевград Атанас Комбитов, Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Областният управител Бисер Михайлов. Като представители на Конфиндустрия България бяха поканени и участваха Директорът Мила Ненова и Паскуале Боргато – териториален представител за югозападна България.

В категорията за магистрати наградата „Джовани Фалконе“ заслужи Гергана Кюркчийска – районен прокурор в Районна прокуратура – град Оряхово. В категорията за полицаи двете най-високи награди бяха връчени на Стефан Бакалов – началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при митница „Аерогара София“ и Серджо-Йоан Попуску от дирекцията „Борба с организираната престъпност на Министерството на вътрешните работи на Румъния. С грамоти бяха отличени още 15 магистрати и полицаи. Присъдена бе и една извънредна награда за принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотици и за изработване на адекватна политика срещу наркотиците. Тя е за неправителствената организация „Европейски градове срещу наркотиците“ в Стокхолм /Швеция/ и я получи нейният генерален секретар Ерик Лейонмарк.