Булгартрансгаз ЕАД откри газопровода Добрич-Силистра. Строителните дейности са извършени от С.А.Л.П

На 9 октомври, петък, в новата Автоматизирана газоразпределителна станция (АГРС) Силистра, държавната компания Булгартрансгаз ЕАД, работеща в областта на пренос на газ, откри официално новия газопровод Добрич-Силистра.
Строителството на газопровода бе завършено от С.А.Л.П, компания-член на Конфиндустрия България, специализирана в изграждането на метанови тръбопроводи, нефтопроводи, кислородни тръбопроводи и водопроводи. На откриването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На церемонията взеха участие и изпълнителният директор на С.А.Л.П Фабрицио Д‘Алесио, Почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, който предаде поздравите на Посланика на Италия Марко Контичели, Валентин Шайдер и Матео Колангели от Европейка банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Като представители на Конфиндустрия България присъстваха Председателят на Сдружението Пиетро Луиджи Гиа и Териториалният представител за област Пловдив и централнa южна България Стефан Тодоров.
Газопроводът е дълъг 80 км, диаметърът на тръбите е 350 мм., а капацитетът за пренос – 100 000 куб.м. за час. Инвестицията възлиза на 12,3 млн. евро и е съфинансирана от Международен фонд “Козлодуй”. Както бе посочено от министъра на Енергетиката, изпълнението на проекта, който ще свързва град Силистра, разположен в североизточната част на страната, с националната газопреносна мрежа, е от основно значение за развитието на разпределението на природен газ в България.