Интервю с Директора Роберто Маскали в Бизнес линия по ТВ Европа

16 декември по ТВ Европа бе излъчено интервю с директора на Конфиндустрия България Роберто Маскали, в рамките на предаването Бизнес линия.

Маскали, интервюиран от журналиста Николай Лефеджиев, представи мисията на Конфиндустрия България, описвайки трите основни линии на дейност на Сдружението, а именно представителство, информация и услуги. Той отдаде внимание и на икономическите отношения между Италия и България и напредъка, който претърпяват през 2015г. Търговският обмен между двете страни се е увеличил с 6,5 % спрямо 2015г. и Италия се превръща във втори по големина икономически партньор на България, след Германия, задминавайки Русия.

Директорът продължи с описание на италианската предприемаческа общност в България, която допринася с оборот от 2 млрд. евро, 5 % от БВП на България. В интервюто Маскали говори и за основните сектори, в които са концентрирани италианските инвестиции в България, от по-традиционните като обувна промишленост, текстил, машини и електроника, до други сектори, развиващи се в последните години като енергетика, строителство и земеделие – сектори, в които сътрудничеството с български фирми би могло да създаде добри условия за работа на двете страни на международния пазар.

В отговор на въпрос на журналиста кои са трудностите, пред които са изправени италианските инвеститори в България, Маскали, след като отбеляза, че проблемите на България са всъщност сходни на тези в Италия, изброи трудната предвидимост на икономическата политика, необходимостта от допълнително разрастване на инфраструктурата и накрая нуждата от създаване на условия за квалифицираната работна ръка да остане в страната и да допринася за напредъка.

Интервюто се излъчи в следобедното и вечерното издание на Бизнес линия на 16 декември и е по-долу публикуваме линк от YouTube страницата на Конфиндустрия България.