Извънредно положение COVID-19: полезна информация

benner-covid-19

Правителството на  Република България обяви извънредна епидемична обстановка, поради разпространението на CONVID – 19 до 30 април  2021г.

От 29 януари до 30 април се въвеждат следните допълнителни ограничения:

• Считано от 29 януари до 30 април се въвежда изискването пристигащите в България да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.
  • От 4 февруари учениците от 5-ти до 12-ти клас ще се подновят присъствена форма на обучение на смени. Обучението в университетите ще продължи да бъде дистанционно, с изключение на практическите занимания.
  • Задължително е носенето на предпаза маска на закрити обществени пространства, търговски обекти и обществен транспорт; Задължително носене   на маски на открито, когато има струпване на хора или не може да се осигури дистанция от 1,5 метра;
  • От 1 февруари се разрешават посещенията в театри и кина, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция.
  • Хранителните и питейни заведения се затварят. Те  могат да правят единствено доставки по домовете и офисите;
  • От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.
  • Ресторантите към хотелите могат да работят с ограничено работно време, 50% капацитет и обслужвайки гостите си;
  • Организираните екскурзиите в страната и чужбина се преустановяват;
  • Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;
  • От 1 февруари фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията.
  • „Зелен коридор“ за пазаруване в магазините за хранителни стоки за лица над 65 години.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Допълнителна информация, относно разпоредбите и мерките, можете да видите на сайта на Минстерство на здравеопазването:

Грижа за себе си и околните

Документ на Министерството на здравеопазването

Правила за влизане в Италия от България:

Бихме искали да Ви информираме относно новите правила за влизане в Италия от България, включени в последния указ на италианския министър-председател, Джузепе Конте, който е в сила от 4 декември 2020.

Напомняме Ви, че от 10 декември 2020 България принадлежи към така наречения „списък „С“

Това води до следните промени:

от 7 януари 2021 г. за влизане в Италия от България ще е необходимо да се представи  сертификат с отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, извършен не повече от 48 часа преди влизането в Италия. При липса на сертификат се прилага задължителна 14-дневна карантина.

Препоръчваме Ви при пътуване да се свържете със здравните власти на съответния италиански регион, за да разберете кои причини за пътуване се приемат като изключителна необходимост и какви документи трябва да представите.

Допълнителна информация относно правилата за пътуване можете да получите на сайта на италианското външно министерство “Viaggiare Sicuri”, както и на интернет страницата на посолството на Италия в София Ambasciata d’Italia a Sofia.

Сътрудничество с Министерството на икономиката на Република България:

• Конфиндустрия България си сътрудничи с Министерството на икономиката на България при събирането на информация за затрудненията, които фирмите изпитват през последните седмици. Всички членове могат да ни изпращат проблемите провокирани от разпространението на вируса, за да ги представим пред министерството.
  • Министерство на икономика обяви, че ще подкрепи  предприятията, които произвеждат санитарни и нелекарствени средства, чрез своите чуждестранни доставчици.
  • Конфиндустрия България ще изпрати на министерството на икономиката списък на фирмите – членове, които могат да предоставят медицински и нелекарствени материали. Молим Ви да ни съобщите, ако оперирате в този сектор.

Грижа за себе си и околните

Документ на Министерството на здравеопазването

––––––––––––––––––––––

Насоки към работодателите при случай на Ковид-19 във фирмата или предприятието

Фирми-членове в подкрепа на бизнеса:

• Deloitte Bulgaria, член на Конфиндустрия България, стартита инициатива Crisis Helpdesk 4U”. Безплатен кризисен хелпдеск, чрез който експертите им ще отговорят на най-често срещаните въпроси на бизнеса от правен и данъчен характер, свързани с извънредната ситуация COVID-19. Deloitte Bulgaria би искала да подпомогне фирмите, които в този момент са в затруднение и да им даде насоки за промените в законодателството. За допълнителна информация можете да пишете на имейл адрес  cebghelpdesk4u@deloitte.com
  • Адвокатско дружество „Цветкова и партньори“, членове на Конфиндустрия България, предвид трудната икономическа и социална ситуация, в която се намира страната, предлага на членовете ни безплатни консултации по теми свързани с трудово право (дистанционна и надомна работо, мерки за сигурност на работното място и др.), туризъм (отменени пътувания и резервации), транспорт (проблеми с доставките, отменени поръчки), защита на личните данни, данъчни аспекти. За допълнителна информация можете да се свържете с Адвокатско дружество Цветкова и партньори на имейл адрес st.tzvetkov@tzp.bg. Адвокатското дружество предоставя и една поредица от полезни документи:

Важна информация във връзка с приемането на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение

Държавна помощ

Държавна помощ – Въпроси

Мерката 60/40 _ENG

Трудово право – нови моменти

Договор от разстояние

Art. 6_ENG

Tax law_ENG

Изменения ЗМДВИП

Енергетика

Недвижими имоти

•  Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ стартира проект, с който да помогне на бизнеса да се справи с последствията от ситуацията. Адвокатска кантора ДГКВ ще подкрепи, чрез предоставяне на правни консултации и съвети, малки и средни предприятия, предприемачи и старт-ъпи, които предлагат или планират да предложат иновативни продукти и услуги целящи преодоляване и намаляване на негативните ефекти причинени от кризата COVID 19. Допълнителна информация за проекта можете да намерите на сайта на ДГКВ на този линк.
  • Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”, член на Конфиндустрия България, предоставя своевременна актуална информация относно правния аспект на проблеми възникнали в следствие от извънредната ситуация COVID-19. Както следва, се прилага информация за работодателите, предоставена след разглеждане на Закона за извънредното положение. Материалите са на български БГ и английски език ENG. За всяка допълнителна информация и съдействие можете да изпращате запитванията си на lawyers@penkov-markov.eu

Мярка 60/40 ENG (към 1.04.2020)

PM&P Становище на НАП

Здравните заведения по време на извънредното положение

Финансов пазар

Спиране на процедурни срокове по дела

• GrECo Bulgaria EOOD, застрахователен брокер, член на Конфиндустрия България, предоставя материал за защита и намаляване на риск при по-дълготрайно прекъсване на дейността на фирмите  заради izwynredna situaciq Covid-19.

Мерки при спиране или частични затваряне на бизнеса

––––––––––––––––––––––

Полезни линкове за актуална информация:

Прилагаме писмо на Председателя на Конфиндустрия България, Мария Луиза Мерони с официалната позиция на сдружението.

Писмо от Мария Луиза Мерони, Председател на Конфиндустрия България

Интервю на Председател Мерони, Plovdiv24.bg