Извънредно положение COVID-19: полезна информация

benner-covid-19

От 7 януари 2022 г. Италия влиза в „Червения списък“ на България  и условията за влизане в страната са следните:

• Сертификат за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 или Сертификат за преболедуване на COVID-19 в последните 180 дни.
  • документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR)  за доказване на COVID-19.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Допълнителна информация, относно разпоредбите и мерките, можете да видите на сайта на Минстерство на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/

Грижа за себе си и околните

Документ на Министерството на здравеопазването

Правила за влизане в Италия от България:

От 16 декември, за да влезнете в Италия от друга страна на Европейския съюз е необходимо да представите един от следните документи:

• негативен PCR тест направен най-много 48 часа преди пътуването или негативен антигенен тест направен най-много 24 часа преди пътуването
    • Ковид сертификат за ваксинация или преболедуване, който също трябва да бъде представен при влизане в страната.

Лицата без Ковид сертификат за ваксинация или преболедуване ще бъдат подложени на задължителна петдневна карантина. След края на карантината трябва да направят PCR или антигенен тест.

Освен това, всички пътници трябва да попълнят предварително електронен формуляр – ФОРМУЛЯР При липса на попълнения формуляр авиокомпаниите са длъжни да не разрешават качване на борда.

Препоръчваме Ви при пътуване да се свържете със здравните власти на съответния италиански регион, за да разберете кои причини за пътуване се приемат като изключителна необходимост и какви документи трябва да представите.

Допълнителна информация относно правилата за пътуване и изключенията от задължителна карантина можете да получите на сайта на италианското външно министерство “Viaggiare Sicuri”, както и на интернет страницата на посолството на Италия в София Ambasciata d’Italia a Sofia.

Сътрудничество с Министерството на икономиката на Република България:

• Конфиндустрия България си сътрудничи с Министерството на икономиката на България при събирането на информация за затрудненията, които фирмите изпитват през последните седмици. Всички членове могат да ни изпращат проблемите провокирани от разпространението на вируса, за да ги представим пред министерството.
  • Министерство на икономика обяви, че ще подкрепи  предприятията, които произвеждат санитарни и нелекарствени средства, чрез своите чуждестранни доставчици.
  • Конфиндустрия България ще изпрати на министерството на икономиката списък на фирмите – членове, които могат да предоставят медицински и нелекарствени материали. Молим Ви да ни съобщите, ако оперирате в този сектор.

Грижа за себе си и околните

Документ на Министерството на здравеопазването

Насоки към работодателите при случай на Ковид-19 във фирмата или предприятието

Фирми-членове в подкрепа на бизнеса:

• Deloitte Bulgaria, член на Конфиндустрия България, стартита инициатива Crisis Helpdesk 4U”. Безплатен кризисен хелпдеск, чрез който експертите им ще отговорят на най-често срещаните въпроси на бизнеса от правен и данъчен характер, свързани с извънредната ситуация COVID-19. Deloitte Bulgaria би искала да подпомогне фирмите, които в този момент са в затруднение и да им даде насоки за промените в законодателството. За допълнителна информация можете да пишете на имейл адрес  cebghelpdesk4u@deloitte.com
  • Адвокатско дружество „Цветкова и партньори“, членове на Конфиндустрия България, предвид трудната икономическа и социална ситуация, в която се намира страната, предлага на членовете ни безплатни консултации по теми свързани с трудово право (дистанционна и надомна работо, мерки за сигурност на работното място и др.), туризъм (отменени пътувания и резервации), транспорт (проблеми с доставките, отменени поръчки), защита на личните данни, данъчни аспекти. За допълнителна информация можете да се свържете с Адвокатско дружество Цветкова и партньори на имейл адрес st.tzvetkov@tzp.bg. Адвокатското дружество предоставя и една поредица от полезни документи:

Важна информация във връзка с приемането на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение

Държавна помощ

Държавна помощ – Въпроси

Мерката 60/40 _ENG

Трудово право – нови моменти

Договор от разстояние

Art. 6_ENG

Tax law_ENG

Изменения ЗМДВИП

Енергетика

Недвижими имоти

•  Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ стартира проект, с който да помогне на бизнеса да се справи с последствията от ситуацията. Адвокатска кантора ДГКВ ще подкрепи, чрез предоставяне на правни консултации и съвети, малки и средни предприятия, предприемачи и старт-ъпи, които предлагат или планират да предложат иновативни продукти и услуги целящи преодоляване и намаляване на негативните ефекти причинени от кризата COVID 19. Допълнителна информация за проекта можете да намерите на сайта на ДГКВ на този линк.
  • Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”, член на Конфиндустрия България, предоставя своевременна актуална информация относно правния аспект на проблеми възникнали в следствие от извънредната ситуация COVID-19. Както следва, се прилага информация за работодателите, предоставена след разглеждане на Закона за извънредното положение. Материалите са на български БГ и английски език ENG. За всяка допълнителна информация и съдействие можете да изпращате запитванията си на lawyers@penkov-markov.eu

Мярка 60/40 ENG (към 1.04.2020)

PM&P Становище на НАП

Здравните заведения по време на извънредното положение

Финансов пазар

Спиране на процедурни срокове по дела

• GrECo Bulgaria EOOD, застрахователен брокер, член на Конфиндустрия България, предоставя материал за защита и намаляване на риск при по-дълготрайно прекъсване на дейността на фирмите  заради izwynredna situaciq Covid-19.

Мерки при спиране или частични затваряне на бизнеса

––––––––––––––––––––––

Полезни линкове за актуална информация:

Прилагаме писмо на Председателя на Конфиндустрия България, Мария Луиза Мерони с официалната позиция на сдружението.

Писмо от Мария Луиза Мерони, Председател на Конфиндустрия България

Интервю на Председател Мерони, Plovdiv24.bg