Извънредно положение COVID-19: полезна информация

benner-covid-19

Парламентът на Република България удължи извънредното положение в страната, поради разпространението на CONVID – 19,  до 13 май 2020г.

Министерство на здравеопазването на България публикува заповед, свързана с въведеното извънредно положение в страната. Мерките са в сила от 13 до 29 март:
• Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, както и всякакъв вид масови мероприятия (кина, театри, СПА, фитнес зали и др.), с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии и бензиностанции;
• Преустановяват се занятията и посещенията на училища, детски градини, университети и образователни центрове;
• Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;
• Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Сътрудничество с Министерството на икономиката на Република България:

• Конфиндустрия България си сътрудничи с Министерството на икономиката на България при събирането на информация за затрудненията, които фирмите изпитват през последните седмици. Всички членове могат да ни изпращат проблемите провокирани от разпространението на вируса, за да ги представим пред министерството.
  • Министерство на икономика обяви, че ще подкрепи  предприятията, които произвеждат санитарни и нелекарствени средства, чрез своите чуждестранни доставчици.
  • Конфиндустрия България ще изпрати на министерството на икономиката списък на фирмите – членове, които могат да предоставят медицински и нелекарствени материали. Молим Ви да ни съобщите ако оперирате в този сектор.

В сила са нови по-строги правила за  борба и превенция от  с вируса COVID-19, а парламентът приема промени в закона извънредното положение, за да подпомогне фирмите.

Мерки за гражданите:

• Ограничаване на движението между областните градове: гражданите ще могат да влизат и излизат от града само при мотиви свързани с работата, здравето им (преглед при лекар). Лицата, които имат постоянен или настоящ адрес ще могат да влезнат в населеното място, ако се намират извън него.
  • Лицата под задължителна карантина ще могат да бъдат следени чрез мобилните си телефони.
  • В борбата с вируса ще се включи и армията като ще имат право да проверяват документи и граждани.
  • Забранява се достъпа до паркове и обществени градини (разрешен е достъпа за разходка на домашен любимец)
  • Забранява се достъпа на лица под 60 години в хранителните магазини и аптеките от 8:30 до 10:30
  • Българите, които смятат да пътуват в чужбина са задължени да имат здравна застраховка.
  • Забранява се запора на банкови сметки на физически лица, заплати и пенсии

Мерки за фирмите:

• Отменят се всички командировки
  • Всички дейности, при които има възможност да се извършват надомно или дистанционно. Там където е необходимо физическото присъствие на служителите, работодателят е длъжен да осигурибезопасна работна среда.
  • Удължава се срока за подаване на данъчни декларации и ГФО
  • Работодателите ще могат да въведат ползване на най-много ½ от полагаемия платен отпуск, без съгласието на служителите.
  • НОИ ще изплаща 60 % от осигурителния доход на работници, за период не по-дълъг от 3 месеца. Министерство на икономиката ще определи кои сектори и фирми ще могат да се възползват от тази финансова помощ.
  • Няма да бъдат прилагани глоби и наказателни лихви за забавяне при плащане на вноски по кредити.
  • Ще се извършват само спешни нотариални сделки. Ще има дежурен нотариус на50 000 граждани.

Грижа за себе си и околните

Документ на Министерството на здравеопазването

––––––––––––––––––––––

Фирми-членове в подкрепа на бизнеса:

• Deloitte Bulgaria, член на Конфиндустрия България, стартита инициатива Crisis Helpdesk 4U”. Безплатен кризисен хелпдеск, чрез който експертите им ще отговорят на най-често срещаните въпроси на бизнеса от правен и данъчен характер, свързани с извънредната ситуация COVID-19. Deloitte Bulgaria би искала да подпомогне фирмите, които в този момент са в затруднение и да им даде насоки за промените в законодателството. За допълнителна информация можете да пишете на имейл адрес  cebghelpdesk4u@deloitte.com
  • Адвокатско дружество „Цветкова и партньори“, членове на Конфиндустрия България, предвид трудната икономическа и социална ситуация, в която се намира страната, предлага на членовете ни безплатни консултации по теми свързани с трудово право (дистанционна и надомна работо, мерки за сигурност на работното място и др.), туризъм (отменени пътувания и резервации), транспорт (проблеми с доставките, отменени поръчки), защита на личните данни, данъчни аспекти. За допълнителна информация можете да се свържете с Адвокатско дружество Цветкова и партньори на имейл адрес st.tzvetkov@tzp.bg. Адвокатското дружество предоставя и една поредица от полезни документи:

Важна информация във връзка с приемането на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение

Държавна помощ

Държавна помощ – Въпроси

Трудово право – нови моменти

Договор от разстояние

• Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”, член на Конфиндустрия България, предоставя своевременна актуална информация относно правния аспект на проблеми възникнали в следствие от извънредната ситуация COVID-19. Както следва, се прилага информация за работодателите, предоставена след разглеждане на Закона за извънредното положение. Материалите са на български БГ и английски език ENG. За всяка допълнителна информация и съдействие можете да изпращате запитванията си на lawyers@penkov-markov.eu

PM&P Становище на НАП

ТРАНСПОРТ:

ЕС затвори външните си граници за лица от трети страни за 1 месец от дата 17 март. Очаква се допълнителна информация относно вътрешните граници на съюза.

––––––––––––––––––––––

Полезни линкове за актуална информация:

––––––––––––––––––––––

Временни промени във функционирането на офиса на Конфиндустрия България:
За да се съобразим с правителствените препоръки и да гарантираме здравето на нашите членове и служители, считано от  13 март, офисът на Конфиндустрия България ще работи дистанционно.

––––––––––––––––––––––

Прилагаме писмо на Председателя на Конфиндустрия България, Мария Луиза Мерони с официалната позиция на сдружението.

Писмо от Мария Луиза Мерони, Председател на Конфиндустрия България

Интервю на Председател Мерони, Plovdiv24.bg