Извънредно положение COVID-19: полезна информация

benner-covid-19

Правителството на  Република България обяви извънредна епидемична обстановка, поради разпространението на CONVID – 19,  от  14 май 2020г. до 30 ноември 2020г.

От 27 октомври до 12 ноември се въвеждат следните допълнителни ограничения:

•  Задължително е носенето на предпаза маска на закрити обществени пространства, търговски обекти и обществен транспорт; Задължително носене   на маски на открито, когато има струпване на хора или не може да се осигури дистанция от 1,5 метра;
  • Конференции и семинари могат да се провеждат с не повече от 30 присъстващи. Културни мероприятия, могат да се провеждат със запълване на не повече от 30% от капацитета на залата, без използване на климатични системи и при спазване на противоепидемичните мерки; спортните събития се провеждат без публика.
  • Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.
  • Прекратяват се присъствените занятия в университетите и гимназиите; спира се дейността на нощните заведения, ресторантите са длъжни да осигурят 1,5 м. дистанция между столовете, с не повече от 6 души на маса.
  • Прекратява се планирания прием в болниците.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Допълнителна информация, относно разпоредбите и мерките, можете да видите на сайта на Минстерство на здравеопазването:

Грижа за себе си и околните

Документ на Министерството на здравеопазването

Сътрудничество с Министерството на икономиката на Република България:

• Конфиндустрия България си сътрудничи с Министерството на икономиката на България при събирането на информация за затрудненията, които фирмите изпитват през последните седмици. Всички членове могат да ни изпращат проблемите провокирани от разпространението на вируса, за да ги представим пред министерството.
  • Министерство на икономика обяви, че ще подкрепи  предприятията, които произвеждат санитарни и нелекарствени средства, чрез своите чуждестранни доставчици.
  • Конфиндустрия България ще изпрати на министерството на икономиката списък на фирмите – членове, които могат да предоставят медицински и нелекарствени материали. Молим Ви да ни съобщите, ако оперирате в този сектор.

Грижа за себе си и околните

Документ на Министерството на здравеопазването

––––––––––––––––––––––

Насоки към работодателите при случай на Ковид-19 във фирмата или предприятието

Фирми-членове в подкрепа на бизнеса:

• Deloitte Bulgaria, член на Конфиндустрия България, стартита инициатива Crisis Helpdesk 4U”. Безплатен кризисен хелпдеск, чрез който експертите им ще отговорят на най-често срещаните въпроси на бизнеса от правен и данъчен характер, свързани с извънредната ситуация COVID-19. Deloitte Bulgaria би искала да подпомогне фирмите, които в този момент са в затруднение и да им даде насоки за промените в законодателството. За допълнителна информация можете да пишете на имейл адрес  cebghelpdesk4u@deloitte.com
  • Адвокатско дружество „Цветкова и партньори“, членове на Конфиндустрия България, предвид трудната икономическа и социална ситуация, в която се намира страната, предлага на членовете ни безплатни консултации по теми свързани с трудово право (дистанционна и надомна работо, мерки за сигурност на работното място и др.), туризъм (отменени пътувания и резервации), транспорт (проблеми с доставките, отменени поръчки), защита на личните данни, данъчни аспекти. За допълнителна информация можете да се свържете с Адвокатско дружество Цветкова и партньори на имейл адрес st.tzvetkov@tzp.bg. Адвокатското дружество предоставя и една поредица от полезни документи:

Важна информация във връзка с приемането на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение

Държавна помощ

Държавна помощ – Въпроси

Мерката 60/40 _ENG

Трудово право – нови моменти

Договор от разстояние

Art. 6_ENG

Tax law_ENG

Изменения ЗМДВИП

Енергетика

Недвижими имоти

•  Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ стартира проект, с който да помогне на бизнеса да се справи с последствията от ситуацията. Адвокатска кантора ДГКВ ще подкрепи, чрез предоставяне на правни консултации и съвети, малки и средни предприятия, предприемачи и старт-ъпи, които предлагат или планират да предложат иновативни продукти и услуги целящи преодоляване и намаляване на негативните ефекти причинени от кризата COVID 19. Допълнителна информация за проекта можете да намерите на сайта на ДГКВ на този линк.
  • Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори”, член на Конфиндустрия България, предоставя своевременна актуална информация относно правния аспект на проблеми възникнали в следствие от извънредната ситуация COVID-19. Както следва, се прилага информация за работодателите, предоставена след разглеждане на Закона за извънредното положение. Материалите са на български БГ и английски език ENG. За всяка допълнителна информация и съдействие можете да изпращате запитванията си на lawyers@penkov-markov.eu

Мярка 60/40 ENG (към 1.04.2020)

PM&P Становище на НАП

Здравните заведения по време на извънредното положение

Финансов пазар

Спиране на процедурни срокове по дела

• GrECo Bulgaria EOOD, застрахователен брокер, член на Конфиндустрия България, предоставя материал за защита и намаляване на риск при по-дълготрайно прекъсване на дейността на фирмите  заради izwynredna situaciq Covid-19.

Мерки при спиране или частични затваряне на бизнеса

––––––––––––––––––––––

Полезни линкове за актуална информация:

Прилагаме писмо на Председателя на Конфиндустрия България, Мария Луиза Мерони с официалната позиция на сдружението.

Писмо от Мария Луиза Мерони, Председател на Конфиндустрия България

Интервю на Председател Мерони, Plovdiv24.bg