bg-invito

На 1 март, във Вертиго Бизнес Център се проведе Извънредно Общо Събрание на Конфиндустрия България и Конференция „Дизайн и Устойчиво развитие“.
По време на Общото събрание бяха приети промени в Устава на Сдружението, а след това се състоя Конференция „Дизайн и Устойчиво развитие“, която се проведе по повод II Ден на Италианския дизайн по света и бе организирана от Конфиндустрия България, съвместно с Посолството на Италия, Италианския културен институт, и с подкрепата на Главния архитект на София, арх. Здравко Здравков и Камара на Архитектите в България. Събитието се проведе под патронажа на Министерство на Външните работи на Република Италия и бе включено в календара на Председателството на България на Съвета на ЕС, а официален гост бе арх. Масимилиано Фуксас.

• Събитието бе посветено на високите италиански постижения в проектирането и дизайна, а основен лектор ще бъде международният виртуоз в архитектурата, арх. Максимилиано Фуксас.

Събитието беше посветено на италианския гений в дизайна и създаването на нови форми и линии, които могат да преосмислят пространствата, от малки помещения до, големи градове. Италианският дизайн говори за света на върховите постижения на италианската традиция и е изключителен мост за диалог с други страни. Той включва материални и нематериални елементи, които го правят разпознаваем в света: оригиналността на проекта, качеството на използваните материали и изработката на предмети, пазейки околната среда. Италианският дизайн съчетава конкретността на традиционната изработка с иновациите и експериментирането като по този начин създава път на съжителство между изкуството и индустрията.

На събитието присъстваха почти 300 души. Участието на арх. Масимилиано Фуксас предизвика огромен интерес. Във фоайето на Бизнес център Вертиго беше разположена фотоизложба на проектите на архитекта, както и експозиция на фирмите партньори на събитието. По време на събитието участие взеха Н.Пр. Стефано Балди, Посланик на Република Италия в България, Председателят на Конфиндустрия България, Мария Луиза Мерони, Главният архитект на София Здравко Здравков, Председателят на Камера на Архителтите Борислав Игнатов, Директорът на ИЧЕ Алесандра Капобианко, Председателят на Българо-италианската търговска камара Марко Монтеки и Директорът на Международния Бизнес Център на Уникредит Булбанк Емилиано Стайнфл.
Участията бяха много интересни и показаха динамичното сътрудничество между италианските организации и представителства и местната власт. Доброто сътрудничество даде отлични резултати.
Конфиндустрия България благодари на фирмите-членове, които подкрепиха събитието: Unicredit Bulbank, Auto Italia, GTT, Mapei, Tecnogym, Puglia, VideoBox Web и Espresso Cafe
На линковете по-долу можете да видите част от интервютата и статиите относно събитието и участието на арх. Фуксас.