Дни на Италия в Созопол

Фестивалът „Дни на Италия в Созопол“, организиран от Конфиндустрия България  в сътрудничество с Община Созопол, Италианското посолство в България, Италиански културен институт и Фондация Солей, бе посветен на туризма и на традициите на Made in Italy с цел да покаже италианския опит и добри практики в привличането на туристи в България, страна, с голям потенциал за развитие в сектора. Програмата на Фестивала включваше концерти, изложби и дегустации на традиционни италиански продукти и Икономически форум, посветен на туризма.

Първото събитие от програмата на Фестивала бе концерт на 16 юни в Анфитеатъра в Созопол. Събитието откриха изказванията на Петя Чапевова, Заместник-кмет на Созопол, Емануеле Полио, Заместник-ръководител на мисията на Посолството на Италия в България, Мария Нецова, Заместник-председател на Конфиндустрия България и Александрина Исаилова, Председател на Фондация Солей. Над 400 бяха зрителите на концерта, сред които официални гости, институционални представители, фирми-членове, посетители и туристи.

В събота, 17 юни от 12.30ч  в Градската художествена галерия в Созопол се проведе официалното откриване на фестивала и на изложбата на италианските художници Симона Рици и Алесандро Киарапа. Поздравителен адрес отправиха Николина Ангелкова, Министър на туризма, Румен Димитров, Заместник-министър на културата, Панайот Рейзи, Кмет на Созопол, Стефано Балди, Посланик на Италия в България, Луиджина Педи, Директор на Италианския културен институт, Антонио Таркуинио, Почетен Консул на Италия във Варна, Мария Луиза Мерони, Председател на Конфиндустрия България и Александрина Исаилова, Председател на Фондация Солей. Присъстваха и журналисти от местните медии и от БНТ. В късния следобед бе дадено начало и на проектирането на поредица от италиански филми. По време на целия уикенд, всички посетители и гости имаха възможност да участват на тест-драйв, предоставен любезно от АутоИталия.

В неделя, 18 юни от 20.00ч в Художествената галерия се проведе концерт на учениците от Езиковата гимназия „Г. Ст. Раковски“ в Бургас, на който присъстваха Председателят на Конфиндустрия Алберги Джорджо Палмучи, Директорът Барбара Казило и Председателят на Провинция Салерно, Джузепе Канфора.

Фестивалът завърши на 19 юни сутринта с Форум „Нови стратегии за развитие на успешна туристическа дестинация“, който се проведе в залата на Общинския съвет на Созопол, на който взеха участие Кмета на Созопол, Председателят Канфора, Председателят Палмучи. По време на форума, Джорджо Фанези заедно с фирмата-член ITSvil представи иновативния софтуер MyCicero – мултифункционална платформа, сред чиито опции са издаването на билети за превозни средства, търсене на културни събития и планирането на туристически маршрути. Техническият панел на форума бе закрит от изказването на експерт от Министерството на туризма.

По време на главните събития на фестивала на участниците бе предложена дегустация на традиционни италиански продукти и вина, любезно предоставена от Фондо Монтебело и Ин-Трейд Балкани.

Освен годишните спонсори на Конфиндустрия България, УниКредит Булбанк, Дженерали  България, България Инженеринг, МБМ Металуърк, Алпетранс, бихме желали да благодарим и на спонсорите на събитието АутоИталия, ИТ Свил, Фондо Монтебело и Ин-Трейд Балкани за техния принос и подкрепа.

Подробна програма на Фестивал „Дни на Италия в Созопол“

Филмова програма

Преглед на печата